2007-04-29

Tureborg och Ture MalmgrenJohan och Anders frågar mig om Tureborg och Ture Malmgren.

Ture Malmgren föddes 1851 i Uddevalla. Hans far var boktryckaren Carl Gabriel Malmgren som drev Bohus Läns Tidning. Ture startade 1878 tidningen Bohusläningen. Han kom därmed att konkurrera ut Bohusläns Tidning som gick i konkurs 1884 och Ture köpte då tidningen av konkursboet. Därmed kom fadern att arbeta i sonens företag.

Ture var utan tvekan av av stadens mest betydande personer under lång tid. Han var inblandad i väldigt mycket. Inte minst satt han i Uddevalla stadsfullmäktige och var också dess ordförande. Ture var republikan och när kung Gustav V skulle komma till Uddevalla för att inviga den nya statyn på Kungstorget meddelade han i förväg att han inte tänkte ta emot kungen eftersom han var emot kungahuset som princip. Efter mycket diskussioner gav han till slut med sig men det var inte slut med det. Efter invigningen försvann Ture och var inte på plats då kungen skulle avresa, vilket var en smärre skandal. Ture förklarade senare att han hade lovat att ta emot kungen och inget mer.

Om borgen kan man läsa i den lilla skriften "Drömmarnas riddarborg". I korthet var det så att Ture hade varit på resa längs floden Rehn i Tyskland och då sett många fina borgar på sluttningarna där. Detta skall ha inspiretat honom att bygga den mycket dyra borgen som vi idag kallar Tureborg. Ture hade ju tidigare byggt huset Villa Älvkullen som fortfarande finns kvar. Där bodde han och frun Hilma medan borgen byggdes. Hilma var aldrig förtjust i borgen och vägrade närmast att sätta sin fot där. Ture dog 1922 och med Hilmas ointresse för borgen fick den sakta förfalla. Den brann slutligen en höstkväll 1950.//

17 kommentarer:

 1. Är hela området runt borgen utforskat ? eller kan det finns några oupptäckta gångar mm

  deejay_mix@hotmail.com

  SvaraRadera
 2. Det finns lite gångar, källare osv, men alla är utforskade. Jag har som vana att knalla runt där men har aldrig hittat något nytt.

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant, var precis där uppe och "kollade läget".

  SvaraRadera
 4. Tog en cykeltur dit ikväll och upptäckte denna kulle. Tänk att det fanns medeltidsnördar även på 1800-talet. Underbar plats, fin villa! Mitt i stan.

  SvaraRadera
 5. Dax för jubileum!
  Pampigt i TMs stil

  SvaraRadera
 6. Det tål att påminnas om att Björn=Björnsfoto gjorde ett m.fint bildreportage 1949 när Han ledsagade Läroverkets Fotoklubb. Vår "bilddrottning" var Anna-Stina fr. Gullholmen och kavaljerer voro EvertK-son,BengtFlodin,Bengt Jungerf.BertilJ-son.Jag minns inte om Anders var med.Jag har 6st 8x8 kopior kvar.Tänk om negativen funnes kvar.Serien bestod urspr.av 16st. VEM ärvde Björns-Foto?? Detta var innan Borgen skändades.Jag hoppas Jungerfeldt fortfarande lever.Nu är bara"kopiorna" levande o Minnena. M.V.H. BJ-51

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BJ-51!

   Om du läser detta så får du gärna scanna in dina bilder och lägga till dem i gruppen på facebook som heter "Sällskapet Tureborgen".
   Mvh. Christian

   Radera
  2. Hej igen.

   Alternativt maila dem till: tureborgen (snabel-a) gmail.com

   Det är förövrigt välkommet för alla att skicka in privata bilder från gamla Tureborg :)

   Mvh. Christian (Sällskapet Tureborgen)

   Radera
 7. Är det någon som bet om Ture och Hilma fick några barn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de hade inga barn. Ture hade dock en bror som hette Axel.

   Radera
 8. Kanske man skall lyfta på hatten för gubben som tydligen visste vad han ville
  Och satt griller och funderingar i huvudet på Uddevallas barn i snart 100 år
  Ärligt talat! Hur många medelålders och pensionärer har inte kutat runt där uppe och letat efter lönngångar. Och tänk vilket turist värde den borgen hade tillfört Uddevalla idag om kommunen eller någon hade tagit över driften av den i tid.
  Idag börjar den snarast bli farlig då delar har rasat under senare år
  Detta är en del av Uddevallas historia och fortsätter att så vara. Låt det bli en trevlig nostalgisk ? historia inte en första sides nyhet på grund av en olycka Mvh. Gustavsson

  SvaraRadera

 9. Har i fredags(130517) varit vid borgruinen i stålande sol och skön vårvärme, en naturskön plats i Uddevalla. Det var många årsedan jag var där, vägen upp upp var mycket väl iordning men mycket tråkigt att se allt skräp kring ruinen. Vem har ansvar för ruinen?? är det Uddevalla kommun? Förstår att man har eget ansvar i naturen. Men vågar jag gå in och upp på ruinen med våra barnbarn?

  SvaraRadera
 10. Jag var där uppe idag med mina två barn. En sån häftig plats! Barnen tyckte att det var jättespännande. De märkte aldrig allt skräp. Jag funderade också på vem som ansvarar för ruinen. Jag antar att det är kommunen. Men det känns ganska osannolikt att det kommer att röjas däruppe. Så jag tog faktiskt upp en påse jag hade i jackfickan som jag fyllde med en del skräp som andra lämnat kvar. Jag tänkte att lika väl som jag bara kliver rakt över det kan jag kröka mina ben och göra en liten insats. Kan vi hjälpas åt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra :)
   Jag går dit ett par gånger per år och ska ta med en påse nästa gång.

   Radera
  2. Väldigt bra. :) Jag ska komma ihåg att ta med en påse nästa gången jag går dit.

   Radera
 11. Hej, Man blir mkt nyfiken på denna man. Vad vet man om Tures resor i Söderhavet och Australien i sin ungdom ? mvh Lars

  SvaraRadera