2025-05-01

När Sunningesund muddrades första gången 1772

En AI-genererad bild på ett mudderverk 1772

Carl von Linné seglade in genom Byfjorden 1746. Han konstaterade då att vattendjupet var 12 fot, dvs ungefär drygt 3 meter. Detta gjorde att båtar med större djup fick stanna utanför sundet och lasten fick föras över till pråmar. Kanske var det Linnés rapportering som gjorde att riksdagen tog beslut om att låta muddra sundet?

Den första dokumenterade muddringen av Sunningesund i Byfjordenvid Uddevalla – beslutades av riksdagen år 1772. Detta var ett viktigt steg i förbättringen av sjövägarna i Bohuslän under 1700-talet, i en tid då sjöfarten spelade en avgörande roll för handel och kommunikation i det svenska kustlandskapet.

Bakgrund

Sunningesund hade länge varit ett hinder för sjöfarten, eftersom det var grunt och strömt med mycket sten och slam som gjorde det svårt för större fartyg att passera. 

Riksdagens beslut 1772

Vid riksdagen 1772 väcktes frågan om att förbättra passagen genom Sunningesund. Förslaget stöddes av både lokala intressen och centralmakten. Det handlade om att underlätta transporter av trä, järn och andra varor från det inre av Bohuslän och Dalsland ut till havet, samt att förbättra möjligheterna för flottans rörelser längs kusten. Beslutet innebar att staten skulle finansiera en muddring av sundet, vilket då var en omfattande och tekniskt utmanande uppgift.

Muddringsarbetet

Arbetet inleddes kort efter beslutet, under ledning av ingenjörer från fortifikationen. Man använde enkla men effektiva metoder med handkraft, spett, hackor och så kallade “mudderverk” – stora skopor som drogs av människor eller hästar. Målet var att fördjupa farleden tillräckligt för att mindre handelsfartyg skulle kunna passera. Arbetet pågick under flera år i etapper, och förbättringarna gjorde att trafiken genom sundet ökade märkbart.

Betydelse

Muddringen av Sunningesund 1772 var en del av en större statlig satsning på infrastruktur under Gustaf III:s tid, då även andra hamnar och farleder förbättrades. Det gjorde Uddevallatrakten mer tillgänglig sjövägen, vilket stärkte stadens roll som handelscentrum. Sundet muddrades senare ytterligare under 1800- och 1900-talen för att möta nya krav från större fartyg och ökad trafik. Idag är vattendjupet 13 meter.   ///