2023-10-31

Parti från Uddevalla

Det är oklart när bilden kan vara tagen. Kanske bloggens läsare kan klargöra det?   ///
 

2023-10-30

Vinterbild från hamnen

Den här bilden visade jag på förra veckans berättarafton.

Det finns många intressanta detaljer att lägga märke till. Stora segelskepp långt inne i hamnen. Före 1772 kunde inte så stora fartyg ta sig förbi Byfjordens tröske vid sundet. 1772 beslutade riksdagen att bevilja medel för muddring av tröskeln.

Kan platsen där fartyget ligger vara ungefär där kajen utanför Riverside ligger idag. Handelsflottans skepp blev ju ofta liggande i hamnen över vintern om isen på Byfjorden lagt sig.  Man fick vackert invänta islossningen och ostliga vindar för att kunna lämna hamnen.

Långt där borta skymtar jag elevatorn, som användes till att fylla ut de grunda havsvikarna på norra sidan av hamnen och senare på södra sidan. Bohusläningen skrev 1908 att elevatorn nu skall flyttas till södra sidan. Således bör bilden vara tagen innan den flyttades.

Janne Dahl, som är mycket kunnig om de gamla segelfartygen pekade på en detalj som ingen annan upptäckte. Uppe i riggen på det hitre skeppet sitter den en anordning som man kan sätta segel på. På bilden här under har jag förstorat den och då är den ganska suddig men du förstår nog vad jag menar.

Sätter man segel på den så blir den som en väderkvarn. Det vill säga att vinden får den att snurra och då kan den driva en länspump på fartyget. Listigt, eller hur.

Och den lilla flickan på isen? Ser farligt ut!   ///

2023-10-28

Kropps dam - Tyresö 25 - 20

Målvakten Mona Saffari

Om det var publikrekord på handbollsfesten nyligen så var det det rakt motsatta idag när Kropps damer mötte Tyresö.

Men vi som var där fick njuta av en bra match. Kropps ledde i halvtid med 14 - 12 och fortsatte sedan på den inslagna vägen. Målvakten Mona Saffari gjorde återigen en bra match, men hon var inte ensam om det. Matchens lirare blev Felicia Bygdemark och några till stack ut i dagens match. Jag tänker särskilt på Anna Lehtinen. Det var roligt att Kropps inte tappade på slutet som man sett dem göra så många gånger genom åren.


Och så upptäckte jag idag att man kunde ladda ner matchprogrammet med hjälp av en QR-kod. Smart! Kanske har det funnits ett tag, men i så fall har man inte slagit på trumman för möjligheten.   ///

2023-10-27

Nu har den kommit - ABF Fotoklubbs Uddevallaalmanacka 2024


 Nu finns den att köpa. Den 37:e fotoalmanackan av ABF Fotoklubb. Den finns nu att köpa på följande ställen: Bohusläns museum, Maggans Foto, Hallmans bokhandel, Böcker och Blad på Torps köpcentrum och Coop också på Torp. Och hos ABF Fotoklubb såklart.   ///

2023-10-26

Det händer på Gustafsberg

Under stormen häromdagen föll den stora asken vid Herrgården över vägen mot Kamrerarebyggnaden. Under de senaste dagarna har stiftelsens egen personal jobbat hårt för att röja upp.

Och idag fick vi förstärkning från kommunen och i skrivande stund är det mesta av trädet bortröjt. Asken är oerhört gammal och den nedre delen är i stort sett ihålig. Men lite längre upp kan man räkna årsringarna och biologen Janne Uddén, som bor i Herrgården, har räknat årsringar idag och bedömer att trädet är ca 250 år gammal. Det vill säga lika gammalt som Herrgården. Herrgården byggdes 1770 av makarna Anders Knape.
Ett annat arbete, mer planerat förstås, är nedläggningen av fiber inom området från Göteborgsvägen vid Bodele och ända ut till Lindesnäs. Det har pågått några månader nu och området kryllar av små och mellanstora grävmaskiner.
Det här kabeldiket är på väg mot oss. Alla stiftelsens hyresgäster, både lägenheter och lokaler kommer att få fiber indraget. Därtill är det många med egna hus inom området, som nappat på erbjudandet att dra in fiber. Det är Uddevalla Energi, som är projektägare, och Fyrstads Teknik som gör jobbet.
I eftermiddag kom Wikströms Bygg för att laga taket. Ställningarna är på plats.   ///

2023-10-23

Utställningen Vi som arbetar med våra kroppar på Bohusläns museum

Har du sett den nya utställningen på Bohusläns museum? Så här beskriver Bohusläns museum utställningen:

Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete.

Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, på museer och i våra offentliga rum. Det vill den här utställningen ändra på.

I utställningen möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som berättar om sitt arbete. Berättelser om otrygga arbetsvillkor, bristande respekt och ohållbara strukturer. Men också om organisering, stolthet, arbetsgemenskap och känslan av att vara viktig för samhället.

Utan kroppsarbetarna stannar Sverige.

Intervjuer/text/produktion: Annica Carlsson Bergdahl/Rot produktion
Fotografi/film: Elisabeth Ohlson
Rot produktion i samarbete med Länsmuseet Gävleborg och ABF med stöd av LO, Arbetarrörelsens kulturfond och Västra Götalandsregionen.
En verkligt fin utställning. Gå och se den! Utställningen visas fram till 28 januari.  ///

2023-10-22

Berättarafton onsdag 25 oktober

Arkivbild

På onsdag den 25 oktober är det dags för nästa berättarafton. Vi tittar på Uddevallabilder och berättar minnen för varandra.

Tid: 18.30
Plats: Hörsalen, Bohusläns museum

Fri entré: ALLA VÄLKOMNA!!   ///

2023-10-21

Vilken handbollsfest det blev!

Dagens handbollsarrangemang i Agnebergshallen annonserades som handbollsfest och precis det blev det. 2 240 åskådare intog dubbelarrangemanget där både Kropps damer och Kroppsherrar tog övertygande segrar.

Kroppsdamerna besegrade Skånela med 27 - 19. Målvakten Mona Saffari storspelade. Och herrarna besegrade Kristianstad med 37 - 27. Även i den matchen spelade målvakten den avgörande rollen. Det var Axel Blidner som stundtals spikade igen målet.

Två härliga segrar men den största segern var hela arrangemanget som engagerade massor med ungdomar. En arrangörsfullträff helt enkelt! Man kan bara ana allt jobb som ligger bakom. GRATTIS KROPPS!!!   ///

2023-10-20

Jösses vilken smäll!

Extremt hårda vindar ikväll men ingen översvämning. Tvärtom vattenståndet ligger på -56 centimeter i förhållande till normalvattenståndet. Kan man kalla det "undersvämning". 

Men vid 19-tiden hördes ett kraftigt brak. Ett stort träd mellan Herrgården och Kamrerarebyggnaden välte omkul. Det föll i riktning mot Kamrerarebyggnaden men jag kan ikväll i mörket inte se om det har blivit några större skador på huset. Jag får nu rapporter om att det tycks ha blivit rejäla skador uppe på taket.

Men risken att fler träd på Gustafsbergsstiftelsens mark riskerar att falla är uppenbar.

///

2023-10-19

Ida Wessman

Uddevalla Hembygdsförening hyr Wessmanska huset av Uddevalla kommun. Men varför kallas det Wessmanska huset?

Ja, det namnet får vi i hembygdsföreningen ta på oss efter att vi lärt oss mer och mer om familjen Wessman och dess koppling till huset.

Vi trodde att huset var byggt av familjen Wessman tidigt 1800-tal, men redan på1760-talet fanns huset. Då som ett envåningshus. Familjen Wessman lär har byggt på huset med en våning när de skulle flytta in. Ida föddes den 6 oktober 1831 och när hon bara var ett par år gammal förolyckades hennes pappa Anders Lorentz Wessman när det fartyg han var styrman på förliste utanför Bohuskusten.

Ida blev med tiden den i familjen som bodde kvar i huset. Hon avled den 30 januari 1922 och hade då skrivit ett testamente med flera ändringar som kom att styra den fond som hon ville skulle bildas.

In memoriam Bohusposten fredagen den 3 febr. 1922.

Vid 90 års ålder avled här i tisdags, 30/1, fröken Ida Wessman. Född och uppfostrad i Uddevalla ägde och bebodde hon det hus i vilket hon för första gången såg dagens ljus. Blid och vänlig mot alla med vilka hon kom i beröring hade hon förvärvat en stor vänkrets, vilken ofta gjorde henne besök, då hon tillfölje av höftskada varit bunden vid sina rum i flera år.

Hennes själs förmögenheter voro till mot slutet oförminskade och hon deltog med intresse i dagens frågor. Om sin ungdom och konfirmationstid 1846-hon läste för dåvarande kyrkoherden i Uddevalla, sedermera biskop Björk - talade hon gärna. Likaså om ungdomens fostran förr och nu.

Alltid verksam räckte hennes krafter till även utom hemmets värld och ända till 1904 var hon föreståndarinna för barnbespisningen, där hon nedlade ett intresserat och målmedvetet arbete. Hennes barnakärlek gjorde arbetet lätt och de små barnen älskade hon mycket och älskades tillbaka.

Uddevalla arbetsbyrå förestod hon samtidigt och, då hon efter ett 15-tal år avgick, fick hon som tack mottaga av dess direktion en textad adress jäm te en penningsumma. Det är många gamla orkeslösa gummor hon givit ar bete med strumpstickning o.d., som de med skrumpna och darrande händer kunde utföra och deras glädje, då de för sitt arbete fick mottaga den extra förtjänsten, var belöning nog för föreståndarinnan. Det var hennes glädje att hjälpa.

Jordfästningen ägde rum i torsdags. I hemmet, där minnesgoda vänner samlats, talade kyrkoherde Törnqvist över den gamlas minne. Framhållan de hennes insats i det allmännas tjänst; hennes aldrig slocknande intresse för de gamla och nödställda i samhället o.s.v.

Gravkapellet var vackert smyckat med granar och blommor, och då pro cessionen samlats och den vackert smyckade kistan insatts på katafalken spelades ps 487:6-7 varefter kistan fördes till norra kyrkogården och ned sattes i familjegraven. En rik blomstergärd hade ägnats den döda. Ida Elisabet Götilda Wessman blev 90 år, 3 månader och 24 dagar.

Donationen

Enligt ett protokoll från Stadsfullmäktige den 20 maj 1924 har styrelsen -"Ida Wessmans fond" blivit tillsatt enligt testamentet.

Borgmästaren, Sixten Neiglick, mottog kr 11735:22 av boutredaren advokat Albert Mellin. Vid ett styrelsesammanträde den 6 febr. 1925, där borgmästare Sixten Neiglick, kyrkoherde JA Bogren och suppl. handlanden A Bergman närvar, beslöts bl.a. att av fondens tillgångar inköpa Svenska Statens 5 % obligationer för 10000:-.

Vidare noterades att, enligt Ida Wessmans testamente, fröknarna Charlotte Jakobsson och Carolina Blomqvist envar under sin livstid skall uppbära 1/3 av årsräntan å fondens kapital. Till hållande av den sista 1/3 utsåg styrelsen fröken Tekla Nyberg och skul- medlen utbetalas den 12 febr. enligt donatorns föreskrift.   ///

2023-10-18

Presentation av bokprojektet om sjukvården

Ikväll presenterade Varvs- och industrihistoriska föreningen sitt nästa stora bokprojekt. Möjligen tog man på sig för mycket för det blev väldigt lite om själva bokprojektet.

Ca 85 personer hade hörsammat arrangemanget som alltså slutade i "halvtid" utan utlovade diskussioner. Böckerna skall presenteras den 2 december i Spisrummet på Bohusläns museum.   ///

2023-10-17

Berättarkafé om sjukvården i Uddevalla - från Karl XII till NU

Bild Bohusläns museum/Uddevalla Varvs- och industrihistoriska förening

Är du intresserad av att höra om hur sjukvården i Uddevalla har utvecklats under 300 år? Har du själv någon anknytning till sjukvården? Vill du berätta eller lyssna på vad andra har att berätta? Varmt välkommen att lyssna, fika, berätta och diskutera.

Plats: Hörsalen på Bohusläns museum
Tid: 18 oktober Kl 18-19.30

Program:

  • Presentation av projektgruppen
  • Film
  • Kort om Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening
  • Berättar om tidigare böcker och de kommande två presenteras. Det blir presentation med bilder.
    Tre ”gobitar” ur boken presenteras närmare: de fem länslasaretten, Elsie Tyremans omvandling av långvården, bildkavalkad.
  • Snacks och prat vid borden, salta pinnar och nötter.
  • Diskussion. Tips på frågor att ställa till varandra:
    • Vad minns vi av protesterna mot sammanslagningen med NÄL?
    • Hur har det blivit?
    • När fungerar inte sjukvården och varför?
    • Ska sjukvård förstatligas?
    • Lärde vi oss något av Covid-19?

Utställning:

Missa inte utställningen Vi som arbetar med våra kroppar. På vån 2 i museet.

Mer om utställningen: https://www.bohuslansmuseum.se/utstallningar/vi-som-arbetar-med-vara-kroppar/

Samarbete:

Eventet är ett samarbete med Uddevalla Varvs- och Industrihistoriska förening.

2023-10-15

Översvämningar i Uddevalla ständigt återkommande

Arkivbild 2020-02-17

Att Uddevallaborna är vana vid översvämningar i hamnområdet är inte konstigt då dessa inträffar varje eller vartannat år. Det som förvånar mig denna gången är kommentarer på Facebook där man tror att det måste regna för att det skall svämma över. Vanligtvis regnar det inte utan det är den hårda västsydvästliga vinden som sveper fram längs Byfjorden och på det sättet pressar in vatten mot staden.

För en del år sedan tog kommunen i bruk ett sms-system som varnade när vattnet steg. Vad som hände med den är oklart men den fungerar i vart fall inte längre.

Stora delar av hamnområdet består av utfyllda muddermassor som. Bohusläns museum och Riverside står stabilt på betongpålar mellan 20 - 60 meter långa. Men marken runt byggnaderna omkring sjunker avsevärt. Sedan 1983 då museibyggnaden stod klart har marken sjunkit så mycket som upp till 60 centimeter.

Se nedan vad tidningarna skrivit enligt Tidningsarkivet. Vill du läsa artiklarna så finns de på Bohusläns Föreningsarkiv.

Datum         Innehåll

1861-11-25 Svår översvämning i Uddevalla (i klass med 1824 års!)  Flera skeppsbrott. Båtar.

1881-12-19 En orkanlik storm förorsakade översvämningar i Uddevalla. Väder.

1881-12-24 En orkanlik storm orsakade översvämning i Strömstad. Väder.

1882-01-09 Ännu en orkanliknande storm förorsakar översvämning i Uddevalla. Väder.

1883-10-22 Översvämning efter väldig storm. Väder.

1888-11-22 Hamngatorna i Uddevalla översvämmades i tisdags. Översvämning.

1888-11-27 Stormen drev vattnet högt upp på gatorna. Väder. Översvämning.

1898-12-03 Om översvämningarna i Uddevalla. Väder.

1904-05-17 Översvämning på grund av skyfall i Uddevalla. Väder.

1907-12-24 Bilder från översvämningarna i Uddevalla sommaren 1907 UVHJ stationen. Julbilaga.

1909-05-19 I följd av den rikliga nederbörden, översvämning på Västerlånggatan.

1911-11-07 Stor översvämning i Uddevalla, vattnet steg upp till Natt och Dags bryggeri.

1912-08-23 Skyfallsartadt regn. Översvämningar och järnvägsras i Uddevalla. Väder.

1913-12-06 Bilder på översvämningar vid Badhuset- och Kreaturstorget, hamnstationen- och ångbåtsbryggan. Väder.

1923-10-10 Översvämning i Uddevalla. Hela stationsområdet vid hamnen stå under vatten ända upp till Nyholms konditori. Väder.

1924-09-11 Ett mycket häftigt åskväder har dragit över Bohuslän, översvämning i Uddevalla.

1925-01-02 Storm, åska och regn över västkusten. Översvämning i Uddevalla. Väder.

1925-01-03 Blixt åska storm hagel regn och översvämning, bl a höll elden på att bli släckt. Väder.

1925-01-05 Det svåra ovädret kulminerade natten till i lördags, omfattande översvämningar i Uddevalla. Väder.

1925-01-05 Med eka på stadens gator. En rundtur i översvämningstider. Väder.

1925-01-05 Om översvämningarnas besvärligheter och åtgärder.

1925-01-05 Vad kan göras mot översvämningar i Uddevalla? Hamn.

1925-02-02 Ny västanstorm över västkusten. Kortvarig men svår översvämning i Uddevalla. Väder.

1925-02-10 Översvämningarna kommer tätt. Igår steg vattnet med 1 meter. Väder.

1926-11-15 Uddevalla har åter hemsökts av svårartad översvämning. Väder.

1926-11-16 Översvämning i Uddevalla igen.  Väder.

1927-10-04 Översvämning i Uddevalla. Stora delar av staden under vatten. Väder.

1929-11-13 Översvämning i Uddevalla. Skadegörelse på vägarna. Väder.

1930-07-18 Uddevallabo som ämnar omintetgöra översvämningarna. Epokgörande uppfinning.

1930-10-10 Höstens första översvämning. Väder.

1931-07-20 Skyfall över Uddevalla, 48 mm, översvämning. Väder.

1931-12-28 Julhelgen bjöd, utom det vanliga helgfirandet, på översvämning och isinvation. Väder. Bild.

1931-12-29 Stormig jul i Uddevalla. Svår översvämning. Vattnet åstadkom  stor förödelse. Väder.

1932-01-09 Åter en svår översvämning i Uddevalla. Väder.

1935-02-28 Översvämningar av Munkedalsälven, brokaret ramponerat. Väder. Bild.

1935-09-19 Stormen över Bohuskusten mätte 20 sek.-m. I Uddevalla blev det översvämning. Väder.

1935-09-21 Ny översvämning i Uddevalla. Hamnplanen under vatten på fredagen. Väder.

1935-09-21 27 sekundm:s storm över Bohus-kusten. Översvämningar i Uddevalla. Väder. Bild.

1936-10-19 Översvämning i Uddevalla. Bild.

1936-12-05 Oväder över Bohuskusten. Blixt, åska vrakande sjöar och hagelbyar. Översvämning.

1938-01-19 Översvämningarna vid Vettelanda i Skee. Väder.

1938-02-01 Grebbestadskrönika: Om högvatten, översvämningar- och en omdebaterad hamn på glid.

1938-02-02 Kafégästerna utrustades med stövlar. Häftig översvämning även i går. Väder.

1938-03-11 Vad är orsaken till översvämningarna? Farleder.

1938-10-06 Höstens första översvämning i Uddevalla.

1938-10-07 Stora översvämningar i Dragsmark och Hallinden.

1938-10-11 Ny översvämning. Hällregn, åska och 33 mm nederbörd. Väder.

1939-01-18 Svår översvämning vid Vettelanda. De värsta vattuflödena sedan 1929. Väder.

1939-01-19 Översvämning i Grebbestad vållar skada. Skall fastighetsägarna få ersättning? Väder.

1939-07-15 Drätselkammaren beslöt om stödmurar till förhindrande av översvämningarna.

1939-07-17 Åskväder och skyfall orsakar  översvämning på gator i Uddevalla. Västerlånggatan.

1939-07-19 Järnvägarna till Uddevalla trafikklara idag, mera om översvämningarna.

1940-11-22 Högvatten i Uddevalla igår kväll. Kraftig översvämning som kom hastigt. Väder.

1942-10-16 Det höga vattnet orsakade gasstopp i hela Uddevalla. Betydande översvämningar. Energi.

1946-09-16 Stormen- och skyfallet medförde översvämningar i hamnen. Väder.

1947-05-06 Översvämning på Hjärtumsvägen. Provisorisk gångbro byggdes för trafikkanter.

1948-02-02 Översvämning vid Strömstadsvägen, lekplats och mattpiskställen går inte att komma åt. Väder.

1948-08-09 Skyfallet över Hunnebo vållade svåra översvämningar. Väder.

1949-01-10 """Översvämning"" i Hunnebodalen, där rodde man omkring med ekor. Väder."

1949-10-25 Översvämningar i Uddevalla i vägporten vid Kopparsberg stod vattnet 80 cm högt. Väder.

1949-10-25 Översvämningar i Uddevalla. Som en katastrog uppstod i trakterna runt staden. Väder.

1951-04-09 Stora översvämningar i Bohuslän/Dal, vägar blir till kanaler. Väder.

1951-12-07 Bild på översvämningen i hamnen, man fick ro med eka. Väder.

1952-01-02 Nyår med översvämningar och restaurangbesök. Högtid. Väder.

1953-12-01 Översvämning i hamnen. Bild.

1954-01-18 Bangården nerisad efter översvämningen. Väder. Bild.

1955-01-14 Dubbel översvämning kring Uddevalla hamn. Väder.

1955-02-05 Fördjupad farled till Uddevalla kan lindra översvämningarna. Farleder. Bild.

1956-01-23 Ny rangerbangård i Uddevalla hamn, oberoende av översvämningar. Järnväg. Bild.

1956-01-23 SJ i Uddevalla oberoende av översvämningar. Järnväg. Bild.

1956-04-13 Genialt förslag i Uddevalla att stoppa översvämningar. Hamn.

1956-08-31 Översvämningar i Bohuslän. Väder. Natur. Bild.

1957-02-04 Skador för 100 000-tals kronor. Värsta översvämningarna i Uddevalla sedan 1914. Väder. Bild.

1958-09-17 Gator höjs till skydd mot översvämningar.

1961-12-07 Översvämningar i stormens spår. Väder. Bild.

1965-11-02 Att höja gatunivån i Uddevalla, bästa skyddet mot översvämning. Gatuarbete. Bild.

1967-03-29 Översvämningar, tele-och elavbrott. Bohuslän lamslogs. Väder. Bild.

1968-03-26 Treårig flicka drunknad föll i bäck från spång. Från översvämning i norra Bohuslän. Död.

1968-08-28 Gatuarbeten i Kungshamn för att eliminera de översvämningar vid starkt regn.

1969-09-23 Orkanen orsakade översvämning och stor förödelse i Uddevalla. Väder.

1970-10-19 Stor översvämning i Uddevalla. Västerlånggatan under vatten.

1970-10-20 Översvämningar och olyckor under första svåra höststormen. Det gick vågor på Uddevalla gator.

1971-07-26 Oväder över västsverige. Översvämningar, campare flydde kusten. Väder. Bild.

1971-10-21 Höstens första översvämning. Väder.

1975-10-20 Översvämningar i Uddevalla. Väder. Bild.

1978-01-18 Översvämning vid Risån.

1979-05-31 Bild på Västerlånggatan - översvämning utanför Apoteket, Domus och norrut 1977.

1979-06-01 Nya Västerlånggatan-invigning i översvämningsvatten av landshövding Carl Persson. Berättelse. Gatuarbete. Bild.

1979-12-07 Bilder från hamnen och översvämningen. Väder.

1981-07-01 Värsta översvämningen på 20 år. Uddevalla kommuns avlopp räckte inte. Väder. Bild.

1982-10-08 26 fastighetsägare i Kissleberg får vänta. Strid om översvämning olöst. Undersökningar ska föras om. Väder. Ledningar.

1982-10-19 Omläggning av VA-ledningar i Färgelanda eftersom risken är stor för rörbrott och översvämningar. Ledningar.

1982-11-26 Svåraste översvämningen på många år. Väder. Bild.

1989-12-07 Översvämning  5 nov 1914.

1990-03-01 Den äldsta översvämningsbilden från år 1913 är järnvägsstationen i hamnen. Väder. Bild.

1990-08-17 Nu var det dags igen med översvämning, personalen  har tröttnat, inköpt stövlar till musei-besökare.

1993-01-29 Båthall med flyt. Översvämning kring Bohusläns Museums blivande båthall.

1997-04-17 Gångtunneln under Bohusbanan vid Hönseberget stängd pga översvämning. Järnväg.

1997-08-15 Anders Wassenius från Lane Ryr, saknad efter en översvämningsolycka i Arizona i USA.

1997-08-30 Anders Wassenius ännu ej funnen efter översvämningsolyckan i USA.

1997-10-24 Översvämningseländet på Kungsgatan måste lösas. Översvämning.

1999-10-04 Regnet dränkte gården,översvämningar och raserade vägar i skyfallens spår. Väder. Bild.

1999-12-02 Så drabbades Bohuslän av stormen 1969. Stor översvämning. Ett helt plåttak blåste ner. Väder. Bild.

1999-12-07 Tövädret orsakade översvämningar. Väder. Bild.

1999-12-08 Kommunen får kritik. Affärsinnehavare trötta på översvämningarna. Bild.

1999-12-27 Skee drabbat av skyfall. Julens översvämningar de värsta sedan 1974. Väder.

2000-07-12 Camparna har fått nog, åska, regn och översvämning. Väder. Bild.

2000-07-13 Tisdagens översvämning i Källdal kan bli en dyr historia för kommunen. Väder. Bild.

2000-08-04 Oviss framtid för de översvämningsdrabbade i Källdal. Oklart om kommunen kompenserar de drabbade. Väder.

2000-09-02 Översvämning gång på gång. Ilska bostadsrättsförening på Vesslevägen- och inget görs. Gatuarbete. Bild.

2000-11-11 Hemvärnet inkallat till vattenkaos, översvämningsproblem i Dalsland. Väder.

2000-11-14 Kritiska punkter bevakas. Om översvämningarna i Bengtsfors. Väder. Bild.

2000-11-18 På grund av översvämningen ska flytbrygga  i Håverud säkras med hjälp av Vertholehelikopter. Väder.

2000-11-28 Fam. Zeybrandts hus i Grebbestad drabbas ofta av översvämning. Kommunen måste lösa vattenproblemen. Ledningar.

2001-02-02 De kraftiga nordostliga vindarna som sveper över Vänersborg har lett till nya översvämningar. Väder.

2001-02-08 Ersättning för översvämningar ska avgöras under våren beträffande omr. Källdal och Kisselberg avgöras. Väder.

2001-02-28 Förslag på tunnel från Vänern till Uddevalla. Skulle minska översvämningsrisken för Vänern.

2001-08-31 Översvämningar i Uddevalla redan på 1600-talet. Natur. Bild.

2001-11-06 Färgelanda får betala för översvämning efter ett skyfall förra sommaren. Väder.

2001-12-11 Villaägare kräver skadestånd. Översvämningsdrabbade på Källdal är inte nöjda med ersättning. Juridik. Bild.

2001-12-31 Vattenläckor drabbade centrum. Översvämning på Göteborgsvägen. Ledningar. Bild.

2002-07-23 Bilder på översvämningar i Rixö, det nedkom 100 milimeter regn. Väder.

2002-08-16 Städer måste evakueras. Fruktan för giftutsläpp efter översvämningar i Europa. Miljö.

2002-10-21 35 domkrafter skall höja Läkarhuset en halv meter, för att slippa översvämningar. Väder.

2002-10-29 Barbro och Erik Fredriksson berättar om sitt leverne efter översvämningen i början av augusti.

2003-12-27 Varning för översvämningar i Västsverige. Väder.

2004-07-24 Översvämningar i Småland ger miljonförluster. Innebär uteblivna skördar och en katastrof för många lantbrukare. Väder.

2004-09-24 Snart slut på översvämningarna. Nytt dagvattensystem gör att regnvattnet leds bort snabbare. Väder. Bild.

 

2023-10-14

Översvämning i centrum

Bilder Erik Olsson
 
Dagens hårda vindar har inneburit att vattnet tryckts in mot staden. Hade det varit regn hade det säkerligen varit ännu högre. Vattnet har stigit mest hela dagen. När jag precis nu , kl 17.30, tittar i appen ViVa så är vattenståndet 107 cm över normalvattenståndet.



2023-10-13

Skriftligt prov i Folkets Hus

Så här såg det ibland ut då jag gick i realskolan. Skriftligt prov som ägde rum i Folkets Hus stora sal. Jag tyckte det var mer än läskigt, men på något sätt klarade man sig igenom det.

Har du varit med om något liknande?   ////

2023-10-10

Husrivning - men var?

Det här är en svår bild att identifiera! Det tycker i alla fall jag som grunnat en lång stund. Men jag behöver hjälp!   ///
 

2023-10-09

Känns platsen igen?

Flygfoto Lennart Karlsson

Jag tror inte jag har publicerat denna bilden tidigare av den flygande fotografen Lennart Karlsson. Och visst känns platsen igen?   ///

2023-10-08

Ceremonilokalen på Sigelhults begravningsplats

Foto Ove Kinander

Den nya ceremonilokalen på Sigelhults står nu färdig. En högtidlig invigning kommer att äga rum den 4 november enligt Svenska kyrkan.

11.00    Bandklippning

11.30    Arkitektens tankar. Rundvandring i lokalerna.

12.00      Odd Singers

13.00     Kyrkogårdsbingo för barnen

14.00    Musik med pastoratets musiker

15.00    Kyrkogårdsvandring

16.00    Gospelmusik med Embrace

18.00    Andakt i ceremonilokalens stora sal. Malin Hammarström, Uddevalla Kammarkör

Möjlighet till samtal och ljuständning i lilla salen hela dagen.


2023-10-06

Tidningseländet fortsätter

 

Det har varit en turbulent vecka för oss som vill ha en papperstidning. Enligt Bohusläningen så bor vi i glesbygd. Samtidigt vet jag en vän som bor på Skäret och som får Bohusläningen, varannan dag, dvs två ggr ena veckan och tre ggr andra veckan. Men tidningen har hittills kommit väldigt sent.

Jag har upprepade ggr anmält utebliven tidning till Dagens Nyheter. Igår var jag i mejlkontakt med kundservice på DN som tills slut meddelade att vi kommer att få den med PostNord. Idag var det utdelning ned PostNord men ingen tidning. Vi tyckte att det DN hade att erbjuda var en så stor förändring att vi idag definitivt sade upp prenumerationen.

Idag kom istället ovanstående tidning. Svenska Epoch Times, 80 sidor i tre delar. Inga annonser och man får den till helgen. Mycket att läsa. Vi prövar denna så länge. Papperstidning + digital = 199 kr/mån. Nyhetstidning i papper, till helgen. Obegränsad tillgång till webbtidningen med de dagliga nyheterna.

Man undrar onekligen hur det skall gå för Bohusläningen? Idag meddelades det att fem tjänster vid tidningen skall sägas upp.

På möte med hembygdsföreningen i måndags frågade jag de 20-talet närvarande hur många som prenumererar på Bohusläningen? Det var bara jag och vännen på Skäret. Ett par meddelade att de precis hade sagt upp tidningen. En stor majoritet således som inte läser lokaltidningen Bohusläningen! Vi var i åldersspannet 65 - 85 år. Det har ju sagts att Bohusläningens prenumeranter är de äldsta människorna men så tycks inte vara fallet.   ////

2023-10-05

Tunnelarbete vid Garvaremyren

Den här bilden är sannolikt tagen från bron vid Garvaremyren som jag skrev om i föregående inlägg. Vi har Garvarmyrvägen uppe till höger. Det är så klart tunnelarbete för Bohusbanan och bilden kan vara tagen omkring 1906.   ///

2023-10-04

Brobygge på Garvarmyrvägen

Alla vet att Bohusbanan mellan Uddevalla och Stenungsund är avstängd. Man håller på med flera tunnelarbeten men också ett broarbete. Det är bron på Garvarmyrvägen över Bohusbanan som byggs om Det här fotot är från idag.   ///

2023-10-03

Ingen tidning och inte ett knyst från DAGENS NYHETER

I morse var det tredje dagen som Dagens Nyheter uteblev. Och jag har anmält utebliven tidning varje dag, men Dagens Nyheter hör inte av sig. En vän, som prenumererar på Svenska Dagbladet, fick inte tidningen i söndags men igår på eftermiddagen kom söndagens och måndagens tidning med PostNord!!!

Är det kanske så det blir även för oss? PostNord kommer varannan dag och denna veckan är det måndag, onsdag och fredag så vi får se i morgon.

I morse tragglade jag mig igenom Bohusläningen och DN på paddan, men det är inte detsamma. Hustrun har inte alls läst tidningarna idag. Men vi har tecknat ett abonnemang på den nya tidningen Epoch Times som på kort tid blivit mycket populär. Den kommer som papperstidning före helgen och finns digitalt varje dag. Den är annonsfri vilket är ett fördel. Kostar 199 kr/månad. Kan sägas upp snabbt om man inte gillar den.   ///

2023-10-01

Blev lördagens DAGENS NYHETER den sista?

Vi prenumererar även på DAGENSNYHETERS papperstidning och den kom inte idag. Vi har inte fått någon information om att vi inte skall få den. Vi har anmält utebliven tidning men jag är rädd för att även DN har dragit in papperstidningen?   ///