2025-03-30

Sjösättning på Uddevallavarvet

Foto digitaltmuseum.se

Dags för sjösättning på Uddevallavarvet. Vi ser tribunen där gudmor skall klättra upp och daska champagneflaskan i skrovet vid dopet.. Vi ser också att namnet är täckt av en vepa. Säkert kan ni som jobbat på varvet genast berätta vilken båt det är?   ///

2025-03-29

Vet du något om Nordverks arbete med maskinen Härk?

Insänt av Lars Sundström:

Hej Gunnar,
jag heter Lars Sundström och driver företaget Icemakers i Arjeplog. Vi jobbar med hela världens bilindustri inom vintertester av fordon och komponenter. Företaget firade 50-års jubileum 2023. Men nu närmar jag mig pension och har börjat intressera mig för lokalhistoria och är just nu insnöad på historiska snömaskiner i Arjeplog. Vi hade många uppfinnarjockar i våra trakter. På mitten 50-talet så uppfann ingenjör Abbe Hellander en maskin som kallades Härk. Eftersom han var ingenjör så gjordes ordentliga ritningar och tillverkningen ska ha lagts ut till företaget Nordverk.
Min fråga är om du kan tipsa om någon som kanske minns tillverkning av denna maskin eller om det finns något industrimuseum som eventuellt råkar ha kvar ritningar från denna maskin.
Vore kul om det gick att få upp ett spår av denna maskin i dina trakter
MVH
Lars Sundström

Sänder över det faktablad jag gjort utifrån lokala fakta.
Klicka på bilden så blir den tydligare.   ///

2025-03-27

Här var bilden tagen - Sörkällegatan

Bilden i det föregående inlägget togs alltså här. Nordöstra änden av Sörkällegatan. På berättaraftonen minns jag att någon sa att Vadbackenskolan ligger alldeles till höger utanför höger bildkant. Lägg märke till allén med ornäsbjörkar)
Den här bilden lade Niklas Kristiansson upp. Längst till höger har vi Vadbackenskolan och hitom den ligger huset vi ser på den gamla bilden.
Den här kartan är från 1940 och Vadbackenskolan är markerad som Folkskola.   ///


2025-03-26

Var är den här bilden tagen?

Den här bilden hade vi med på kvällens välbesökta berättarafton. Men vi gick bet på var den är tagen? Så därför ber jag Uddevallabloggens läsare om hjälp. Vet du?   ///

2025-03-25

Telegrafistutbildning på I 17

Inte många soldater blev utbildade till telegrafister. Det krävdes särskilda anlag för att klara av utbildningen som gick ut på att skicka morsesignaler till mottagaren. På bilden ser vi regementets främste befäl på att utbilda soldaterna till telegrafister. Jag känner igen honom. Vi var ju kolleger.

Känner du igen honom och har du rentav blivit utbildad av honom?

Du vet väl att du kan gå in på Bohusläns Försvarsmusem och botanisera i museets bilddatabas. För att komma dit klickar du HÄR !!!   ////

2025-03-24

Dammbygge i Bäveån

Lite oklart var bilden är tagen, men kan det vara dammen till Esperöds såg och kvarn?   ///

2025-03-23

Berättarafton onsdag 26 mars kl 19 (OBS Tiden!)

På onsdag den 26 mars är det först årsmöte för Uddevalla Hembygdsförening kl 18.00 i Hörsalen på Bohusläns museum.

Därefter är det berättarafton för allmänheten med start kl 19.00.

ALLA VÄLKOMNA!!  ///

2025-03-22

Vy västerut

Här ser vi länsfängelset. Den stora byggnaden som invigdes 1863 och var fängelse fram till 1936. Därefter blev byggnaden elevhem för Centrala Verkstadsskolan. Byggnaden revs då stadsmotorvägen byggdes 1973-76. Från vänster kommer gamla Strömstadsvägen in. Och så ser vi både den nya Bohusbanan och den gamla Herrjungabanan korsa varandra. Kanske ser du ytterligare något i bilden?   ///
 

2025-03-19

Rådhuset

Rådhuset byggdes i etapper. När kronprins Karl Johan Bernadotte 1814 bodde i andra våningen på västra flygeln var den privatägd. Även östra flygeln byggdes av en privatperson. Själva rådhuset var inte färdigbyggt 1814 utan det skulle dröja till 1817.  När den här bilden är tagen har jag ingen uppgift om. Kanske någon av bloggens läsare vet?   ///

2025-03-18

Var låg Västertull?

 
Bengt G frågar:

Hej! Var låg Västertull förr i Uddevalla? Östertull, Norrtull, Södertull vet jag.

Man talade sällan om Västertull, men på den här stadskartan från 1784 står faktiskt namnet. Men vanligen sa man Sjöbommen, även känd som Bomtullen. Det var en flytande tullport i Uddevalla. Den bestod av långa trädstammar som bands samman och sträckte sig över hamnkanalen. Denna bom låstes på kvällarna för att kontrollera och reglera trafiken i hamnen. Sjöbommen var en av Uddevallas tullportar och spelade en viktig roll i stadens historia som handels- och sjöfartscentrum

Idag finns varken Sjöbommen eller den närliggande Bomgatan kvar, men deras namn lever vidare i stadens historia.

Carl von Linné (hette då Carl Linnaeus) besökte Uddevalla 1746. Han beskriver sin ankomst till staden så här:

"BOMMEN vid Uddevalla var om aftonen tillsluten, som flöt på vattnet, till skapnad som en sparryttare; han öppnades, och vi seglade in igenom en stor och djup flod, som gick igenom hela staden, på sidorna uppmurad med stora stenmurar, som på ömse s sidor uppehöllo de störste träbyggningar, utur vilka genom muren voro nedgångar med stentrappor ifrån själva husen, att man immediate kunde stiga ifrån förstugan neder till vattnet eller båten; så att vi tyckte oss kommit i själva Venedig, då vi kommo till Uddevalla".

De tre andra tullarna var som sagt: Norrtull, Östertull och Södertull. Jag brukar säga att Norrtull låg ungefär där Pizzeria Napoli ligger idag. Östertull vid järnvägsövergången vid Västgötavägen och Södertull ungefär där Södertullskyrkan ligger idag. ///

2025-03-17

Axel Wallströms affär

Två av bloggens läsare har hittat bilder på Axel Wallströms affär. Ovan är det Martin Hultgrens bild.

Och detta är Frank Berghänels.

Det är alltså hörnet Kungsgatan - Norra Drottninggatan. Affären fanns mellan 1860 och 1912.   ///

2025-03-16

Vem var Axel Wallström

Insänt av Gösta Axelsson

Hej Gunnar!
I början av 60-talet påträffades ett 30-tal amerikabrev i samband med en husrivning på dåvarande Bulidsvägen. Breven som var från början av 1880-talet kom från tre bröder som vid olika tidpunkter utvandrat från Uddevalla till USA.
På alla kuverten står det att breven ska avlämnas till Axel Wallström. Går det att få fram någon information om vem denne Wallström var? Man kan kanske gissa att han drev någon butik i centrala Uddevalla, där bönderna från stadens utkanter fick hämta sin post. Eller var han kanske hela Uddevallas ”postkontor”?

Vänliga hälsningar
Gösta Axelsson

Javisst var Axel Wallström en känd handlare i Uddevalla.  En sökning på hans namn i Tidningsarkivet får följande träfflista:

Datum         Innehåll
1861-03-11 Annons om aktieteckning i Uddevalla Badinrättning AB, AG Krok, Axel Wallström.
1874-07-14 Axel Wallströms affär. Annons.
1878-12-09 Axel Wallström rekommenderar sitt lager af  Vin samt finare Spirituosa. Affär. Alkohol.
1884-10-27 Till ny direktör för Gustafsbergs barnhus under en 3-årsperiod walde stadsfullmäktige handlaren Axel Wallström. Utnämning.
1884-11-03 Handlaren Axel Wallström avgår som direktör för Gustafsbergs Barnhus.
1890-08-21 Handlanden Axel Wallström Uddevalla, är återvald till ledamot i styrelsen Sveriges allmänna handelsförening. Affär.
1902-11-22 70 år fyller handlaren Axel Wallström.
1907-11-21 75 år fyller handlaren Axel Wallström.
1911-01-12 Axel Wallström, död. Han var född 1832.
1911-11-13 Handl. Axel Wallström död, 79 år. Död. Familjenytt.
1911-11-14 Handlaren R.V.O. Axel Wallström död. 79 år. Gravsatt på Norra kyrkogården.
1912-01-11 Axel Wallström efterlämnar 447 000 kr.
1912-09-27 En halfsekel gammal affär i Uddevalla upphör. Det är den välkända handelsfirman Axel Wallström. Nedläggning. Affär.
1912-09-28 Axel Wallströms sterbhus överlåter affären till R. Ström och E. Gylfe. Annons.

Han startade sin affär i korsningen Kungsgatan - Norra Drottninggatan 1860 och överlät den till Ström & Company.

I träfflistan står det att han blev vald till direktör för Gustafsbergs barnhus 1884-10-27, men några dagar senare avgick han som direktör. Han hann aldrig att göra något avtryck på Gustafsberg.

Axel Wallström. Foto Olle Presto / digitaltmuseum.se

Vid den här tiden var det väldigt vanligt att folk kunde skicka sina brev till Wallströms affär som tjänade som den tidens postkontor. Kanske tillhandahöll också några andra affärer i staden liknande tjänster.
Jag hittar ingen bild på Wallströms affär men här är efterträdaren Ström & Compani på samma plats. Bohusläningens gamle chefredaktör Rolf Axelsson berättade för mig för länge sedan att man skämtsamt kallade den affären för Com & Strömpani.  

Breven Gösta beskriver verkar vara mycket intressanta.   ///

2025-03-15

Kropps damer klarade pressen

 

Foto Erik Olsson

Kropps damer skulle klara kontraktet utan att behöva kvalspela. Och det var precis man man gjorde mot Kv IK Sport i Frölunda kulturhus idag. Matchen slutade 26 - 26 och det var vad som behövdes.


Slutställning

Det betyder att välrenommerade tränaren Magnus Frisk stannar i klubben. Han lovade det under förutsättning att tjejerna inte ramlade ur serien.   ///

2025-03-13

Kändis från Uddevalla hjälper till

Insänt av Lennart Gustafsson

Brage Viking, känd hamngäst i Uddevalla, hjälper till vid fartygskollisionen utanför Englands kust där Stena Immaculate lastad med flygbränsle till Amerikanska flygvapnet blev påseglad av en Rysk kapten.
 

Brage Viking har varit i Uddevalla hamn flera gånger. Ja till och med legat upplagd här.

STENA IMMACULATE som låg för ankar då hon blev påseglad utanför Immingham på Englands västkust.   ///

2025-03-12

2 ggr Brunius

Här håller Per Brunius porträttet av sin anfader Johan Niclas Brunius. Johan Niclas Brunius var den andre försteläraren på Gustafsbergs barnhus. Han utsågs av donatorn Anders Knape 1782, 243 år sedan.

På baksidan av tavlan står det Läraren å Gustafsbergs barnhus Johan Niclas Brunius, broder till prosten G. Brunius i Tanum, dog 1787 i Uddevalla 29 år gammal.

Per Brunius har tavlan hemma på sin vägg. Skadorna på tavlan beror enligt Per på att han som liten kastade en legobit på tavlan.


2025-03-11

Mer om tunnelarbetena genom Kålgårdsberget


1905-06-20 skrev Bohusläningen.

Olycka vid stensprängning. Vid sprängning för den blivande järnvägstunneln genom Kålgårdsberget inträffade i lördags, att ett skott gick för tidigt, varvid två med tändningen sysselsatta arbetare, Emil Nilsson, och Axel Vilhelm Johansson, ganska svårt skadades. Den ene av dem erhöll sår i huvudet, medan den andre fick skador i handen. Någon fara för deras liv anses ej föreligga, ej heller torde svårare men för framtiden följa. Utredning skall väl bringa klarhet om orsaken till att sprängskottet i förtid exploderade.

Detta var ett halvår innan dödsolyckan som jag skrev om i förra inlägget.   ///

2025-03-10

Dödsolyckan i Kålgårdbergstunneln 1906


1906-01-13 Bohusläningen.

NY OLYCKA VID BOHUSBANEBYGGNADEN - TRE DÖDADE - TVÅ SVÅRT SKADADE.

I den mot öster vättande delen af tunneln genom Kålgårdsberget, där ett 15-tal arbetare för tillfället voro sysselsatta, inträffade igår eftermiddag vid 4-tiden en beklaglig olyckshändelse. Något över 70 meter inne i berget nedföllo nämligen från tunnelns tak helt plötsligt stora massor af sten, hvilka fullständigt begrofvo två därunder sig uppehållande arbetare. Ytterligare tre blevo inkilade mellan de nedrasande klippstyckena. Kamraterna längre in i berget skyndade till och drogo fram dessa tre svårt skadade, samt dessutom ytterligare en som undsluppit med blotta kontusioner. De två under raset begravna kunde man ej göra något vid, helst ett nytt - dock mindre omfattande - ras inträffade under räddningsarbetet, detta ras dock lyckligtvis utan att åstadkomma någon skada.

Doktor Ek, som omedelbart tillkallats och anlänt, anlade de första förbanden på dem ur klippmassorna framdragne skadade arbetarne, vilka erbjöd en ömkansvärd anblick. En av dem var sanslös. Samtlige fördes därefter till lasarettet.

De två genast dödade voro: AS Tellenius, för ett par månader sedan hitkommen från Östersund och efterlämnade här i staden boende hustru jämte fyra barn, samt A J Persson från Bollungsnäs i Sundals Ryrs socken på Dal, vilken likaledes efterlämnar hustru och flera barn.

De till lasarettet forslade skadade voro: Johan Olsson från Hässleröd i Forshälla socken, vilken erhållit två djupa sår i huvudet samt skador å högra axeln och ena örat, Adolf Andersson från Dal, vilken fått vänstra höften ur led och sårats i huvudet, samt TG Johansson från Jönköpings län, som också erhållit en skada i huvudet. Johan Olsson avled senare på kvällen i går på lasarettet. Någon direkt fara för de båda övrigas liv torde ej förefinnas.

Enligt entreprenörernas och arbetarnes utsago berodde olyckan på sk "slag" i berget, dvs att berget var löst och fullt med sprickor, där raset ägde rum. Sista skottet inne i tunneln lossades vid 1-tiden på middagen således tre timmar innan olyckshändelsen inträffade. Det anses att mellan 50 och 100 kubikmeter sten nedstörtat vid raset. Några smärre ras inträffade senare på e.m., vadan arbetet med de döde arbetarnas framgrävande fördröjdes, emedan man fruktade för rasen. 

Det konstaterades emellertid, att över den plats, där dessa uppehållit sig, låg nedrasad sten till 2   3 meters höjd. Senare på aftonen vidtog vid belysning av luxlampor arbetet med deras framforslande, vilket vid 4-tiden i morse resulterade i att man lyckades utfå liken ur stenmassorna.   ///

2025-03-09

Berättarkafé med Janne Dahl måndag 10 mars i Wessmanska huset

Janne Dahl har nyligen kommit hem efter en längre sejour i Australien. På berättaraféet i Wessmanska huset på måndag 10 mars berättar han om sin resa. Det jag hört från Janne hittills bådar för ett roligt föredrag.

Plats: Wessmanska huset, Södra vägen 7.

Tid: kl 14.00

Kaffe serveras.

ALLA VÄLKOMNA!  ///

2025-03-07

Promenader i staden och dess utkanter 1903 - Kråkhagen

 
(Innan järnvägen byggdes.)

BOHUSLÄNINGEN I MARS 1903:

PROMENADER I STADEN OCH DESS UTKANTER

"Ut i världen brusade det inom mig och så hamnade jag - å Kråkhagen. Nåja, långt värre kan man råka ut för då man ger sig ut på äventyr. Från att vara en liten enkel ladugårdsidyll med en röd stuga för ängens och kossornas vakande och vårdande tjänsteandar har denna plats länge sedan ryckt fram i första ledet bland dem, vilka närmast stadens centrum - således mest till gagn - erbjuda mark för nybyggnader. Redan det är anledning nog att väcka intresse.

Och icke skola vi Uddevallabor stöta oss på namnet. Då våra älskvärda grannar kalla oss själva korpar och vi förmodligen även gjort oss förtjänta därav böra vi ej alltför mycket förarga oss över kråkorna, om det verkligen finns sådana här, fast jag aldrig sett några. För övrigt är stället nu omdöpt till "Fridensborg". Uppenbart tycks man dock icke tro på, att någon absolut frid kommer att råda i denna nyuppröjda stadsdel mer än i de gamla.

Åtminstone benämner man den fortfarande Kråkhagen och så får den kanske heta, tills tusenåriga riket kommer och alla stadens stridstuppar, för att icke tala om hönsen, gå och blåsa i fridsbasun.

När vi idag bege oss dit ut tillsammans, skall jag först och främst sätta er in i ett och annat ur platsens äldre historia och vad som eljest i samband därmed förtjäna uppmärksamhet. Jag gör det så mycket hellre, som det ju är mig ganska väl bekant. att allt dylikt har sitt särskilda intresse för er.

De tillgängliga källorna gå tillbaka till 1791. "Kråkehagen" innehades då av avlidna fabriquörskan Elisabet Bergs arvingar. Vid 31 oktober samma år förrättad auktion inropades ängen av Mickael Koch & söner för 185 riksdaler 24 skillingar specie; men nämnda herrar avstodo i godo sin rätt till förmån för handlanden Samuel O Bagge, vilken anmält sig som "bördeman". 

Jämt på dagen trettioett år därefter nämligen 1822, gick Kråkhagen åter under klubban, denna gång - jämte Wasslehagen, som nu tillhör Annegreteberg - utmätt hos sterbhuset efter nämnde Bagge för skuld till löjtnant M L von Schoultz. Ängen som beräknades utgöra 2 ½ manslått var då värderad till 500 riksdaler banko, men inropades av S. själv för 655 dito, varefter han dagen därpå mot samma belopp frånräknat femman i banko, överlät den till hökaren Nils Wessman...... 

Kråkhagen stannade i Wessmanska släkten till 1896, då den under hand försåldes till herr J A Zetterqvist. Det var denne förbehållet att sig själv ovetande ge första uppslaget till den hos oss enastående byggnadsverksamhet, som utvecklats runt omkring här. 

Redan året efter det stället övergått i hans ägo uppfördes en vacker villa i två våningar med tillsammans sju rum och två kök jämte ett par tamburer. Därvid stannade det dock tills vidare. Han hade köpt egendomen icke minst för att få ett litet jordbruk att syssla med och hans närmaste omsorg var nu att bygga en ordentlig ladugård. Därjämte tillfredsställde han sin gamla kärlek till planteringar genom att anlägga en sådan framför villan. Kort sagt, allt ordnades blott med tanke på att skapa ett stilla fridfullt, halvt om halvt lantligt hem. 

Men det skulle bli annat av. Tiden för vår stads långvariga dvala var ute. Herr Oddevold, den gamle sjusovaren, började gnugga sig i ögonen och fann äntligen att mycket måste göras här, om icke den allmänna utvecklingen skulle lämna oss långt bakom sig. Dessutom ställde den motsedda längdbanan direkta krav på samhället, helt enkelt oavvisliga, så vida ej redan de närmaste fördelarna av den skulle spårlöst rinna bort. Och till de därvid i första hand oundgängligaste åtgärderna hörde, som ni minns, att göra det mindre trångbott för den allt talrikare befolkningen.

Nu var det för Kråkhagens nye ägare förbi med drömmen om en stilla, avskild vrå bland bergen. Den ena byggnaden efter den andra klängde sig fast däruppe, och till sist fann han intet annat återstå än att själv bokstavligen uppgiva gärdet. Även här började marken styckas till tomter.

Låt oss se, vad som redan blivit gjort för platsens bebyggande. 

Det verkar som järnvägen börjat byggas.

Närmast har vi det koketta tvåvåningshus, nästan en kvadrat med ett hängtorn i sydöstra hörnet, vilket uppförts av herrar Berglund & Eliasson. 

Strax bredvid är ock grund lagd till en annan byggnad, men då järnvägen kommer att stryka fram över tomten, har arbetet här måst upphöra. Däremot skall inom kort ett hus få plats mitt emot villans västra gavel. 

Gå vi nu för ro skull längs bergknallarna, som bildar Kråkhagens gräns i öster, komma vi fram till maskinisten A G Bengtssons lilla trevliga villabyggnad. Resande sig högt vid den hit upp dragna Skolgatan, tager slutligen mjölnaren K M Johanssons hus i två våningar uppmärksamheten i anspråk, icke blott genom sina jämförelsevis betydliga dimensioner, utan även såsom synbarligen mera solitt byggt än de flesta, vilka komma till stånd i första rummet för uthyrning. Det inrymmer tillsammans åtta bostadslägenheter, nämligen fyra om två rum och de återstående om ett rum, alla med kök. 

Därmed har vi uppfångat i flykten det hittills åstadkomna nydaningsarbetet å Kråkhagen. Dennas areal, enligt senaste uppmätningen 1 tunnland 21 « kappland, lämnar emellertid god plats för flera byggnader och de låta nog icke länge vänta på sig. 

Nyss nämndes att järnvägsanläggningen tager en del av området i anspråk. Och det kommer naturligtvis inte att stanna vid den nämnda tomten. Ehuru banans riktning här ännu ej är definitift bestämd, blir alltid herr Zetterqvists trädgårdsplantering mer eller mindre tillspillogiven. Men han tröstar sig nog med, att om också nya kommunikationsleder göra intrång på en och annans område, äro de dock till ovärderligt gagn för det allmänna och därmed även i sin mån för var och en enskild.

 H M  (redaktör Halfdan Mörk - Gunnars anmärkning)

Kråkhagen - Skolgatan 6   ///

2025-03-06

Lyckad näringslivsdag i Agnebergshallen

Emil och Daniel Norberg var konferencierer i dagens näringslivsdag som arrangerades av Uddevalla kommun. Emil och Daniel var också officiella Uddevallaambassadörer 2024.

Mingelpaus i programmet för de drygt tusen deltagarna.

Den långa raden av föreläsare inleddes av Uddevallabon Niclas Norlén som skapade företaget Lumenradio, som idag är världskända för sin trådlösa teknik som skickar datasignaler för att styra bland annat belysning. Tekniken har slagit igenom världen över och används bl a i Hollywood.
Caroline Atelius  från Microsoft Sveriges ledningsgrupp.

Jag hade sett fram emot att få träffa Dinglesonen Torsten Jansson, men han hade fått förhinder men en hälsning spelades upp. Torsten känner ju väl till Uddevalla. Gick på Agnebergsgymnasiet och spelade pingis i Uddevalla Bordtennisklubb bl a. Hans pappa Percy Jansson minns jag som lärare på skolan.
Den framgångsrike entreprenören och serieinvesteraren Stefan Krook har bland annat grundat Glocalnet, GodEl, GodFond och Kivra. Han beskrivs ofta som den gode entreprenören som inte drivs av viljan att tjäna pengar utan av tanken på att göra något gott. Dessutom är han namne till min kusin Stefan Krook.
Entreprenören Lena Apler känns igen från TV-serien Draknästet bl a.

Andra föreläsare var Sofie Lindblom och Ayad Al Saffar.

Näringslivs- och kommunikationschef Mats Eliasson höll i arrangemanget. Allt fungerade väl!   ///

2025-03-05

Skolgatan 9 - 15

Google Street View

För flera år sedan gjorde jag en inventering av fastigheterna längs Skolgatan. Det följde jag upp med en stadsvandring vilket rönte ett stort intresse. Nedan följer förteckningar över lagfarna ägare. Förteckningarna är inte uppdaterade till dagsaktuella ägare, men kanske intressanta ändå. Skolgatan 9 - 15 ligger på Skolgatans vänstra (västra) sida. Husen byggdes alla i början av 1900-talet.

Jag har tagit bort förekommande personnummer.

SKOLGATAN 9/VÄSTRA KRÅKHAGEN 4

1904 Herman Andersson o hh Maria Andersson

1929 Ester Olivia Andersson. Arv efter modern Maria Andersson

1956 Lars Nordström.: Jag betalade 39 500 kr och då fick vi torn, och så fick vi fyra utedass och så fick vi norra Europas vackraste kakelugn. Och som tur är så finns den kvar.

Lars Nordström och han hustru Ella bodde fortfarande kvar när min familj bodde i Kråkslottet. Vi hyrde en period parkeringsplats på gården till 9:an.

Lars Nordström gick bort 1996 och hustru Ella 2007.

Skolgatan 11/Västra Kråkhagen 5

1905 Karl Johan Andersson, av JA Zetterqvist

1938 Heinrich Jöns Brennekam

1942 Anders Paulsson

1960 Lars Nordström o hh Ella Nordström

1973 Bohusläns Valkretsförbund av Folkpartiet

Här hade Lars Nordström sin bilskola och Lars var bilskollärare. Jag gick själv där några gånger innan jag flyttade till Göteborg.

Det pratades allmänt om att Lars elever blev experter på start i backe.

Och Lars sålde huset till Folkpartiet.

Skolgatan 12/Östra Kråkhagen 2

1902 Karl Magnus Johansson

1921 Sten Björkman

1921 Gustaf Johansson

1938 Enkan Anna Hildegard Johansson, född Olsson. Arv.

1938 Emil Konstantin Johansson

1941 Cornelia Johansson

1946 Emma Järnqvist

1951 Algot Johansson

1973 Dödsboet efter Algot Johansson. Bouppteckning den 29/3 1972

1973 Curt Ekbladhs Elkonsult AB.

1983 Hans Jansson

 Skolgatan 13/Västra Kråkhagen 6

1904 AG Svensson, av JA Zetterqvist

1918 Predikanten Oscar Theodor Lantz

1952 Dödsboet efter OT Lantz

1952 Göte Lantz, arvsskifte

1965 Lars Nordström

1965 Gunnar Larsson

1973 Bengt-Olof Johansson. Här låg också hans företag Trademan. 

 Skolgatan 15/Västra Kråkhagen 7

1904 AH Larsson

1919 Änkan Anna Larsson samt Olof August Larsson, Carl Gunnar Larsson, John Hilmer Larsson, Sten Einar Larsson, Knut Otto Larsson, Nils Hugo Larsson, Anna Hilma Rut Larsson. Arv.

1919 Edvin Johansson o hh Beda Alfhild Isadora Johansson

1921 Simon Wennerberg

1925 Johan Svensson

1925 Edmund Wassenius o hh Ellen Wassenius

1946 Karl Heder o hh Selma Elvira Heder

1965 Selma Heder. Bodelnings- och skifteshandlingar 29 maj

1977 Björestål, Augusta Elvira

1978 Bergström, Johnny Gunnar Fabian

1978 Kustinvest AB

1979 Jonsson, Oskar Ingvar   ///

2025-03-04

Här köper du lampor och batterier i centrum

Joakim Ekbrand på Hallmans bokhandel

Sedan Hellstedts el slog igen så har det blivit svårare att få tag i glödlampor och batterier i centrum. Man fick åka till Torp och Clas Ohlson (det kan man fortfarande förstås) för att köpa dessa produkter. Men numera kan man gå till Hallmans bokhandel som har ett sortiment av det vanligaste man behöver i ett hushåll. Även affären Pimpa hemma lär ha ett lager.   ///

2025-03-03

Tågstopp vid Hogsjöns vattenhäst

Foto Andersson, Johan August (1846 - 1944) digitaltmuseum.se Bohusläns museum
 
Nils Bergman har letat upp den här bilden på ett tåg som stannat vid Hogsjöns vattenhäst för att fylla på vatten. Fantastiskt att det fanns en sådan bild.   ///

2025-03-02

Platser kvar till Näringslivsdagen 6 mars

 Till dags dato har det kommit in 963 anmälningar till Näringslivsdagen. Det finns platser kvar så gå in och anmäl dig på kommunens hemsida https://www.naringslivsdagen-uddevalla.se/

Bröderna Norberg kommer att vara där. Och jag kommer att vara där.  Och så en del andra.   ///

2025-03-01

Vattenhästen vid Hogsjön

 

Här vid Hogsjön fanns på ånglokomotivens tid en s.k. vattenhäst. En vattenhäst är en anordning för att fylla på ånglokens vattenförråd, en vattenkastare helt enkelt. Vattenkällan kunde vara en sjö, ett vattendrag, ett vattentorn eller liknande. 

Vid Hogsjön finns bara fundamentet kvar, men här stannade ångloken och fyllde på vatten. Hogsjön kommer man till sedan man passerat Bjursjön på väg norrut.

Vid Uddevalla C står den här vattenhästen kvar. Kanske sedan före 1939 då Bohusbanan elektifierades?