2010-06-14

Hjälp till att hålla koll på Byfjorden!

(Mätningar de sista 14 dagarna. Klicka på bilden för att se den i större format.)
Marine System Analysis Group genomför sedan i höstas mätningar i Byfjorden. Nu kan du själv följa mätningarna här.
På sidan kan man se den senaste mätningen från projektets rigg med instrument, som är placerad mitt i Byfjorden strax utanför den lilla ön Ringburen. Instrumenten på riggen mäter temperatur, salthalt och syrehalt kontinuerligt var tjugonde minut. Ungefär var fjärde timme skickas data från instrumenten och publiceras automatiskt på hemsidan utan fördröjning. I grafen visas temperatur i grader Celsius (grön linje), salthalt i saltenheter (blå linje) samt löst syre i mikromol per liter (röd linje).
Så småningom kommer man också att sätta igång en pump för att syresätta fjorden och då kan man följa förändringarna i vattnet kontinuerligt.

(Mätriggen)
Läs mer om projektet och tröskelfjorden Byfjorden här. Uddevallabloggen har tidigare berätta om projektet här. Projektet leds av Uddevallabördige professorn Anders Stigebrandt.

Tipstack till Jörgen Ohlson. //

11 kommentarer:

  1. Intressant läsning !! Tänk vad smidigt man nuförtiden kan erhålla mätdata med modern teknik! När undertecknad på 1980-talet deltog i Byfjordenmätningarna så var det kommunnens lilla styrpulpetare som gällde! Plus trögt YSI-mätinstrument med tillhörande trasslig kabel! (Och alltid blåste det minst 10 m/s! Brrr!)
    Allt var inte bättre förr!
    Peder Grahn
    Miljöprovtagare sen -70talet !

    SvaraRadera
  2. Verkligen intressant... och skrämmande (syrehalten).

    Det skall bli kul att se resultaten på syrehalten. I Bollnäs i Björktjära tjärn gjorde man ett liknande försök på 70-80 talet.

    Vet ej utfallet, men en Tjärn borde vara lättare att syresätta än en havsfjord ....

    Man kanske skulle göra som i Göteborg .... lägga lite stenar från IKEA-bygget på havsbotten och leda ner syre i stenarna (stannar det lättare åsså). Sedan sätter man ut hummer som bara jag får fånga eftersom det var mitt förslag !

    Eller skall man leda ner syret i slammet - vad är bäst?

    SvaraRadera
  3. Kul att du skriver om vårt projekt. Ser också att bilden på plattformen bara är några dagar eftersom man ser pumpanordningarna som vi satte ut under förra veckan. Nu väntar vi bara på att ansluta till en strömkälla och så bör det börja hända grejjer inom några månader.

    I princip är det ju heldött (bortsett från bakterier) under tröskeldjup (14 meter), så mycket kan hända. De stora räkpopulationer som finns i fjorden (de fullkomligt invaderar våra instrument) kommer gilla det, och kanske även fisken kommer att återvända. Men det tar sin tid. Bottnen är giftig och det syre vi pumpar ner kommer i början inte att höja syrehalten eftersom svavelvätehalterna är så höga.

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte låta bli att fundera på vad som händer när man börjat "röra på" alla gifter. Är det säkerställt att det är av godo? Eller kan gift börja röra på sig och orsaka värre skada än syret gör nytta?

    SvaraRadera
  5. Fritt ur hjärtat: Under experimentets gång har vi kontinuerlig övervakning av gifter och hur det dels lakas ur sedimenten och dels påverkar organismer. Skulle det visa sig vara ett problem får man ta ställning till det då. Det mesta giftet, som kommer från den gamla varvsindustrin, ligger dock begravd i sedimentet vid det här laget. Förmodligen var det betydligt mycket värre med gifter fram tills varvet lades ner än vad detta experiment kommer kunna frisläppa - om det ens gör det.

    Syrebristen ger upphov till svavelväte, vilket är ett oerhört starkt gift och är kontinuerligt närvarande i fjorden just nu. Det förekommer från tröskeldjup ner till botten (14 m till 45 m) och omöjliggör liv för högre organismer. Bara bakterier kan överleva under tröskeldjup. Svavelvätet flödar förmodligen också av naturliga skäl med jämna mellanrum ut i Havstensfjorden och dödar delar av djurlivet där. Så genom att syresätta minskar vi inte bara giftigheten i fjorden, utan förbättrar också havsmiljön i ett större område än bara Byfjorden. Fjorden släpper också för sin storlek ut stora mängder metangas. Jämfört med koldioxid är metan en 21 gånger starkare växthusgas. Detta kommer kraftigt minskas, eller helt försvinna, om fjorden blir syresatt. Därmed inte sagt att Byfjorden är räddningen för vårt klimat, men ändå. ;-)

    SvaraRadera
  6. Kollade runt på detta och fann en artikel i Ny Teknik

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article434829.ece

    Som var intressant. I tester har ju denna pumpteknik gett ganska snabbt bättre syre.

    SvaraRadera
  7. Daniel, tack för ditt svar, vet inte om det lugnar... känns mer som en förhoppning att det är övervägande bra. Jag är inte på något sätt utbildad i detta men jag vet att man motsäger sig muddring, man är eller var emot gasledningen i östersjön för gifter på botten o s v. Väldigt spännande är det hur som helst.
    Låter den?? Ringburen är oförklarligt helt tom på fåglar och jag har hört att folk frågat sig om det är pumpen som skrämt bort dem.

    Fortsättningen blir spännande.

    SvaraRadera
  8. Fritt ur hjärtat: Jo, jag känner igen den inställningen och det är ofta farhågorna när det gäller havet. Men jag tror det är mer en inställning bland allmänheten än hos forskare, för hos oss är det inte så vanligt med den typen av oro. Kanske är vi för dåliga på att kommunicera?

    Pumpen är ännu inte igång (om de inte fick igång den nu i veckan när de mätte i fjorden). Så det bör inte vara det som skrämmer fåglar. Däremot tycker jag Ringburen är ganska full med fåglar. När vi går iland för att serva våra instrument så känns det som hela ön flyger iväg. När vi var där i maj låg en ejder rakt under vår datorlåda och vägrade flytta på sig. Tog några foton och skrev om det då. Flytbryggan där pumparna sitter blev också fullständigt täckt av fågelavföring, snäckskal och torkade sjöstjärnor på bara en vecka, så det verkar vara ett väldigt populärt tillhåll.
    Pumparna skall inte låta något förutom möjligen ett dovt surr från bladen om man står rakt ovanför dem på flotten (som är strikt förbjuden att beträda!). Ljudet från bron är däremot betydligt högre.

    SvaraRadera
  9. Daniel, jo o ni känner till farhågorna kan man kanske tycka att det informeras dåligt. Jag som aktiv i nf söker ju svar om jag vill, men andra kanske bara går o tror.
    Fina svar om RIngburen, ska jag både använda och hänvisa till när jag får frågan nästa gång. Problemet är ju inte att det är fåglar nu, problemet är att de inte häckats på ön i år, förr har den varit heltäckt, har guidat grupper förbi och det har varit härligt.
    Kanske någon plundrat ön på bo tidigt, fast det är ju igen skarvkoloni så det vore ju för tokigt. (det vore också tokigt, missförstå mig rätt.)
    Än en gång tack för dina svar!

    SvaraRadera
  10. Daniel: Har arrangörerna till det omtalade Offshore-racet 6-8 augusti varit i kontakt med er? Såvitt jag kan se ligger er mätrigg exakt där racet passerar Rödön för att sedan runda Ringburen.

    SvaraRadera
  11. Gunnar: Ja, de har varit i kontakt med oss och vi har haft möte med alla inblandade parter. Vad jag vet så skall pontonen flyttas tillfälligt i augusti. Dock vet jag inte vem som står för kostnaden för båt och manskap inför denna flytt, men det är inte vi. Exakt hur det går till funderas det på eftersom förankringslinorna måste sitta kvar där de är (det är ju 6 ton på botten) då pontonen är utplacerad rakt i en lokal "vik/djuphåla".

    SvaraRadera