Uddevallabloggens sidor

2024-03-25

Vattenreservoaren på Klocktornsberget

På den här bilden ser vi taket på vattenreservoaren på Klocktornsberget (till höger om Klocktornet). Reservoaren invigdes 1875 och var i bruk fram till 1938 då den revs. När den byggdes drogs ledningar av gjutjärn från de rika Mariebergskällorna. Ungefär på samma plats som vattenverket ligger idag. Reservoaren på Klocktornsberget fylldes genom självtryck med vatten från Marieberg. Från reservoaren leddes vattnet i ledningar ner till staden där många vattenkastare placerades ut i gathörnen. Det var både en klart förbättrad livsmedelshygien med friskt vatten samt ett förbättrat brandskydd då det fanns vatten på närmare håll än tidigare.

Om man går upp på Klocktornsberget ser man resterna av den gamla reservoaren. När jag gick på Läroverket (nuvarande Agneberg) var jag och klasskamraterna ofta här uppe på rasterna och fångade salamandrar. Vi kallade den platsen för ödledamm utan att jag på den tiden hade en aning om att det varit en vattenreservoar.   ///

3 kommentarer:

  1. Roligt att få fakta om detta. Tack Gunnar

    SvaraRadera
  2. Det var intressant !
    Tycker en fd kyrkvaktmästare i Uddevalla kyrka /Ann-Sofie S

    SvaraRadera
  3. Gunnar! I dessa tider av vägras kommer jag att tänka på när E6 i Bratteröd, vid bromsverkan järnvägen, sjönk ner vid ombyggnation av vägen. Jordmassorna dök istället upp på åkern jämte. Ingen omkom eller skadades vad jag minns. Trafiken leddes bland annat om till gamla vägen mellan Grohed och Gustavsberg. Det bör ha varit sent 60-tal eller möjligen tidigt 70-tal. Jag hittar inget om det på nätet. Har du något du kan förmedla?

    SvaraRadera