Uddevallabloggens sidor

2024-02-25

I 17:s systerregemente i Vänersborg

Visste du att det fanns ett regemente i Vänersborg? Någon lade nyligen upp den här flygbilden över Kungliga Västgöta regemente, I 6, på Facebook. Bilden kan vara tagen så tidigt som sent 1920-tal.
Bohusläns regemente stod klart hösten 1913 och I 6 tre år senare. Första världskriget pågick 1914 - 1918. Efter första världskriget "skulle det aldrig mer krig". Så därför tog Riksdagen 1925 beslut att lägga ner många av de nya regementena. Den allmänna värnplikten hade införts 1901 och Sverige byggde regementen för stora pengar. Det sägs att 60 % av statsbudgeten användes.

1925 års försvarsbeslut innebar rena regementsdöden. I 17 var utpekat men klarade sig från nedläggning i sista stunden. Riksdagen valde istället att lägga ner I 6 och officerarna där fördes över till I 17.

Idag besökte min hustru och jag I 6 gamla kasernområde i Vänersborg. Det finns till stora delar kvar och väl värt besök. Har man varit på I 17:s kasernområde så känner man igen sig. Samma ritningar användes till kasernerna i Uddevalla och Vänersborg. På bilden ser vi Kanslihuset i mitten, omgiven av två kasernbyggnader och en tredje står till höger i rät vinkel mot de andra. Den kasernbyggnaden revs men vad jag har hört så var det så dyrt att riva den att det blev bara den i hela Sverige som revs.

Kasernområdet ligger öster om och väldigt nära stadskärnan, faktiskt på gångavstånd. På en skylt vid Kanslihuset kan man läsa dess historia:

"Kungliga Västgöta Regemente (I 6)

Västgöta regemente var åren. 1916-1927 förlagt till denna plats. Det gjorde sitt intåg i Vänersborg den 15 dec. 1916, då kasernerna på det forna landeriet* Nik- lasberg stod färdigbyggda. Regementsbyggnaderna var de traditionella för ett infanteriregemente med tre batal jonkaserner, kanslihus, exercishall, kök, förråd, mat- salsbyggnader m.m. Ett antal av dessa byggnader kan fortfarande ses inom området. Skjutbana och exercis plats förlades till Holmängen.

Västgöta regemente har sitt ursprung i 1500-talets. landskapsfanor i Västergötland. Regementet, som från början var rytteri i olika skepnader, omorganiserades 1811 till infanteri och kom då att få namnet Västgöta regemente (I 6).

Lokaliseringen till Vänersborg bidrog både ekonomiskt och socialt till ett uppsving för staden. Riksdagens beslut 1925, beträffande försvarsordningen, innebar bl.a. en nedläggning av flera infanteriregementen i landet däribland Västgöta Regemente. Den 4 okt. 1927 tog regemèntet och staden ett officiellt avsked av varandra. För sista gången marscherade Västgöta regemente med sin musikkår i spetsen, genom Vänersborgs gator. Den 31 dec. samma år lades regementet ned.

Den siste regementschefen var överste Ernst Nils David af Sandeberg, 1922-1927.

Denna minnestavla är uppsatt av Vänersborgs Söners Gille"

Så här ser det ut idag. Till vänster ser vi två kasernbyggnader med Kanslihuset i mitten. Till höger ser vi kaserngården som idag är grön. Och till höger om den ser vi matsalen och gymnastiksalen. Likadana som på I 17. Byggnaderna är väl underhållna.
Matsalen. Där och i några av de andra byggnaderna håller Fridaskolan till. Precis som på Bohusläns regemente.
Kanslihuset
Kaserngården med kasernbyggnaderna.
Gymnastiksalen
Minnestavlan på Kanslihuset
En titt in genom Kanslhusdörren. Som sagt, kasernområdet är väl värt ett besök!   ///

5 kommentarer:

  1. Traditionerna övertogs av I 16 i Halmstad . Grunnebo hed var en övningsplats för regementet. / resoff I 11, I 16 och resoff Amf4. Så kunde det bli i nedläggningstiderna på nittiotalet.

    SvaraRadera
  2. Ovan är ett vanligt missförstånd. I 6 övades på Axvall och traditionerna övertogs av I9 (senare P4) som också övades på Axvall. I16 - Västgöta-Dals regemente flyttades i början på seklet till Halmstad och bytte namn.

    Det lär stämma att rivningen av första kasernen blev så dyr så man lät övriga stå kvar. Det finns ett fall där man rivit samtliga kaserner av samma typ och det är gamla I12 i Jönköping - kanslihuset står kvar./Per N

    SvaraRadera
  3. Resonemanget från 1925 känns igen.
    Warszawapakten har kollapsat, så nu kan vi lägga ner en massa regementen och mer än halvera försvaret.
    Nu kommer det att råda fred för alltid.
    Ojsan, vad händer nu???

    SvaraRadera
  4. Vilken adress ligger det på så att jag hittar dit när jag ska åka dit och titta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanslihuset har adress Regementsgatan 11. Går inte att missa då man ser kasernområdet på långt håll.

      Radera