2023-09-13

Usel journalistik i Bohusläningen

Idag skriver Bohusläningen för andra gången en vilseledande artikel om ett blivande industriområde. Man påstår i artikeln att industriområdet skall ligga vid Bjursjön och illustrerar det med en bild på sjön.

Det är bara det att det är inte sant! Hur kan man två gånger om göra samma tabbe! Finns det ingen reporter på Bohusläningen med lokalkänndom? Det tilltänkta industriområdet kallas i handlingarna för Västra Lillesjö och har inget med Bjursjön att göra. Det är långt ifrån Bjursjön. Det ligger alltså mitt för det nuvarande Lillesjö industriområde, på andra sidan väg 172. Det är det streckade området på fotot ovan. Hur man kan få detta till Bjursjöömrådet är för mig en gåta!

Som vanligt verkar Bohusläningen vara mer intresserad av att skapa oreda och sensation för sina läsare. Rubriken på artikeln i sid 9 i dagens tidning är: Trots protesterna - klart för industriområde vid Bjursjön.

Vilka protester? Jag har inget hört. För ett par år sedan fick jag, som ordförande i Uddevalla hembygdsförening, frågan om hembygdsföreningen har några invändningar gällande det aktuella området. Jag svarade nej och tyckte i stället att det var ett bra förslag.

När man klickar in i Bohusläningens app får man först upp en text där det står: Riktig journalistik gör skillnad   --- Bohusläningen.

Jag kan bara hålla med. Men det som Bohusläningen visar med detta exemplet är allt annat än riktig journalistik.   ///

11 kommentarer:

 1. Mycket bra, Gunnar!
  Reagerade själv på artikeln idag.

  SvaraRadera
 2. Bra Gunnar! Vi tänkte likadant och var helt överens med dig!

  SvaraRadera
 3. Helt rätt Gunnar. Det börjar likna kvällspressen mer och mer inte så noga med sanningenshalten. Det är alltid bra med kritiskt granskande vid läsning av media i stort.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt Gunnar!
  Ofattbart att man gör samma dumhet två gånger!
  Har man tittat på kartan var det tänkta industriområdet är beläget i förhållande till Bjurström?

  SvaraRadera
 5. Mycket bra skrivet. Det enda Bohusläningen klar idag är att sätta in TT-artiklar och skriva domstolsprotokoll.

  SvaraRadera
 6. Så bra! Trist att oroa och reta upp folk helt i onödan

  SvaraRadera
 7. Det var säkert därför fritidsnämnden sa ja eftersom det inte ligger Vid Bjursjön

  SvaraRadera
 8. Då Gunnar tycker jag du ska ta en rejäl titt på kartan igen och kanske rent av ta en promenad i området. Du borde å andra sidan känna till det sen tidigare.

  Nu har jag inte läst Bohusläningens andra artikel i ämnet så jag ska inte säga för mycket men den första artikeln beskrev precis det område som du skriver om här. Hela det området från Samneröd upp till Bjursjön används flitigt av oss Uddevallabor och de flesta tycker att området är förbundet med Bjursjön. Att förstöra det med ett industri område vore mycket olyckligt.
  Redan nu är det mycket buller från Lillesjö till t ex Helenedal. Att då börja bygga ett industriområde som närmar sig bebyggelsen ännu mer vore idiotiskt.
  Nä, bygg Östra Lillesjö istället dvs längre bort från stan.
  Om man nödvändigtvis ska bygga i Bjursjön/Samnerödsområdet bör det vara bostäder i så fall. Sabba inte den möjligheten med ett industriområde.

  SvaraRadera
 9. Ja, finns kanske flera anledningar till att Stampen behöver friställa 100 personer.

  SvaraRadera
 10. Inte förvånad. Spännande att se om det kommer en rättelse i morgondagens upplaga.

  SvaraRadera
 11. Tyvärr har du fel Gunnar! Området innehåller en rad leder och är integrerat i det sammanhållna Friluftsområdet som kallas Bjursjön idag. Både löpgrupper, cykel MTB kommer påverkas negativt av detta. I kombination med att det blir svårare att koppla ihop snäckskal bankarna, nöthult och köperödssjöarna. Att springa eller cykla 5 km är för lite för de flesta fritids motionärer. Stort misstag att utveckla industriändamål på den sidan av vägen.

  SvaraRadera